Contact: Gaby@hemelsby.com of 06 220 300 49

Milaan Design Week 2017

by

In alle communicatie met betrekking tot de hoofdthema’s van de afgelopen Milaan Design Week (MDW) waren de kernwoorden ‘Sociaal’ & ‘Duurzaamheid’. Het zijn thema’s die op maatschappelijk niveau al een aantal jaar meespelen, klopt, maar de interpretaties en individuele projecten tonen steeds weer andere invalshoeken en vertalingen zodat je daarin de veranderingen en verschuivingen van deze hoofdthema’s terugziet.

Wat is me opgevallen en wat wil ik met je delen?

De vercommercialisering van de beurs in z’n algemeenheid schiet soms door. Auto- en telecommerken die zonder enige toevoeging van inspiratie of storytelling productlanceringen in Milaan laten plaatsvinden tijdens de designweek zijn daar goeie voorbeelden van. Een commercieel verhaal zonder bijzondere visie of nieuwe invalshoek, niks bijzonders, niks speciaals. Gelukkig zijn er tussendoor ook disruptieve concepten te vinden die wél op z’n plaats zijn zoals Mini die z’n visie op kleiner, compacter wonen met ons deelt. Een automerk dat z’n eigen visie met deze trend combineert en kijkt wat dat op woongebied oplevert. Heeft niks met de auto te maken maar alles met design, trends en concepten.

Of Samsung met de lancering van de Galaxy-S8 waarmee je je smart-house kunt bedienen. Of het nou de temperatuur is, het licht of de domotica. Maar ook je boodschappenlijstje aan de hand van de inhoud van je ijskast. Alles te regelen via je telefoon. Dit is gelijk een goed voorbeeld van de humanisering van technologische ontwikkelingen; De organische vormen van de ‘infinity display’, een rond aflopend displayscherm, worden door vertaald in de groots opgezette presentatie. De technologische ontwikkelingen komen verder ook naar voren in de ‘360 Gear’ & ‘VR Gear’. Marta Giralt van UMPRUM gaat met haar project ‘Virtual X’ een paar stappen verder. Toen Facebook in 2014 de technologie van Oculus Rift kocht was de pornografische industrie de eerste sector die deze technologie adopteerde. Met haar onderzoek stelt ze de vraag hoe technologische ontwikkelingen de gebieden van onze alledaagse cultuur beïnvloeden op het gebied van jurisprudentie en esthetiek. Ze doet dit aan de hand van een zelfbevredigingsapparaat met Virtual Reality technologie.

Milaan Design Week 2017

Waar je eerder de transitie van mens naar robot als inspiratiebron zag, zie je nu de humanisering van de smart tech of zelfs de transitie van robot naar mens als inspiratiebron verschijnen. #Posthuman is een installatie van mobiele robots die netwerk structuren fabriceren met behulp van semi-autonome robots, ontwikkeld door Maria Yablonina en professor Achim Menges, beiden verbonden aan de Universiteit van Stuttgart. Een ander mooi voorbeeld is Humanising Mars door Christine Lew. Zij onderzoekt de effecten van het menselijk leven door interplanetair reizen en het leven in ruimtekolonies.

Wat ik verder interessant vond was dat studenten ons aan het denken zetten over onszelf en onze rol binnen de samenleving die qua culturele samenstelling erg verandert. Welke ‘Boundaries’ (grenzen) ervaren wijzelf en #HowDoWeDealWithThis? Vraagt de Kunsthochschule Halle ons. Hun expositie bevindt zich achter een hoog hekwerk afgezet met prikkeldraad, niet toegankelijk ogend. Erachter een wand vol met klemborden en ingevulde vragenformulieren en de vraag of je aan hun onderzoek wilt deelnemen. Dat wil ik natuurlijk graag. Vervolgens word je meegenomen naar een aparte ruimte buiten het zicht, waar alle deelnemers in een soort van wachtruimte gelegenheid krijgen hun vragenformulier in te vullen. Je wordt gedwongen om na te denken over je eigen grenzen die je daar direct en persoonlijk ervaart en over de grenzen die je in je omgeving wilt doorbreken.

Milaan Design Week 2017

Het schuurt, het maakt dat je je soort van ongemakkelijk voelt maar niet op een vervelende manier ….

en precies daardoor blijft het in je gedachten hangen. Je verlaat deze bijzonder opgezette expositie met een glimlach op je gezicht en een Happy Pil in je hand. En met stof tot nadenken. Goed gedaan. Bij #Posthuman werden we ook al gevraagd om na te denken over verschillende vraagstukken met betrekking tot de robotisering en wat dit voor veranderingen voor de mens meebrengt.

Milaan Design Week 2017

En ja, dat andere hoofdthema Duurzaamheid zien we natuurlijk nog steeds terug in mooi design met karton, papier, plastic, afval als grondstof, de natuur die we respectvol willen behandelen, circulaire initiatieven, zero footprint, maar het wordt – zoals dat hoort – meer verweven in het DNA van design, het is geen USP meer. De presentatie van Design School Kolding – hiermee terecht genomineerd voor de Milan Design Award – met hun Super Supermarket was goed doordacht. Schappen en displays als in een echte supermarkt met schoonmaakspullen, groente, vleeswaren en kleine patisserie. Maar als je goed kijkt zie je allemaal kleine kunstwerkjes gemaakt van restafval van 14 Deense bedrijven die hebben ‘meegespeeld’. De expositie toont daarmee aan dat recyclen en duurzaamheid een vanzelfsprekendheid binnen businessmodellen wordt doordat meer en meer bedrijven zich ervan bewust zijn dat ze met design en design thinking oplossingen voor deze uitdagingen kunnen bedenken.

Milaan Design Week 2017

De dingen die mij het meest zijn bijgebleven?!

De sociale vraagstukken waar we niet aan voorbij kunnen lopen en waarvoor ook oplossingen in design kunnen worden gevonden, dat schurende, dat confronterende, dat aansporen om zelf na te denken met daarnaast de effecten die de technologische ontwikkelingen (met name de robotisering en het interplanetair reizen) met zich meebrengen voor de mens.

The future is here. We might as well embrace it.

———

Gaby Fecken is een slashy; trendwatcher | concept designer | interior designer | blogger | entrepreneur | uitgestelde koffie ’t Gooi

Heb je belangstelling in meer verdieping of een custom made trendonderzoek? Ben je benieuwd wat Gaby voor jouw onderneming kan betekenen? Neem dan contact op via gaby@hemelsby.com en maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *